Събития

назад

Кметът на Пазарджик подписа Колективен трудов договор със синдикатите в образованието

619

Кметът на Пазарджик подписа Колективен трудов договор със синдикатите в образованието

Синдикат "Образование" към КТ Подкрепа" удостои Тодор Попов с грамота за отличен социален диалог

 

Тодор Попов приветства представителите на синдикатите  при подписването на новия Колективен трудов договор в сферата на образованието в община Пазарджик.

"Смея нескромно да кажа, че заедно с нашите дългогодишни партньори през тези вече немалко години ние, като Община, бяхме едни от първите , които подписаха такива договори. После, през годините, когато настъпваха обективни, пък и субективни, причини, те да бъдат променени, сме го правили. И по този начин сме показвали нашето отношение в тази толкова важна сфера.

Всички на национално ниво се бият в гърдите, че образованието е приоритет, но малко  са обективираните неща, които говорят за това. Ние в община Пазарджик, в партньорство с представителите на синдикатите сме полагали усилия, хората, които се занимават в този важен за обществото сегмент, да се чувстват спокойни, да се чувстват уважавани и обгрижвани. Те са важни хора!", подчерта Тодор Попов и посочи няколко неща в новия колективен договор, които са със знак "плюс" -  по-високи специфични заплащания, нови социални елементи, като повишаване заплащането на извънредния труд за непедагогическия персонал,  удължаването на отпуската, безплатна храна и за непедагогическия и за педагогическите специалисти в детските градини, по-високи минимални стойности  за представително и работно облекло, и други.

"Считаме, че с това ще продължим, макар и с малки стъпки, по вече трасирания път -  да подпомагаме тези хора. Държах да кажа тези неща, защото за тях трябва да се говори. Образованието е важно, но и хората, които работят там са важни. Те трябва да се чувстват спокойни, да получават достойно възнаграждение, да имат достатъчно възможности да упражняват професията. И което е по-важното - да създаваме и да работим всички за авторитета им в обществото и сред учениците", поясни кметът на Пазарджик и добави, че личното му присъствие на подписването е знак на уважение към синдикалистите, "които неуморно работят, за да защитават правата на работещите в образователната система".

"Всяка година синдикат "Образование" към КТ Подкрепа" награждава с морална награда - грамота, тези социални партньори, които сговорчиво, с чувство и с отношение работят по колективното трудово договаряне на ниво община", припомни председателят на организацията Димитър Хаджидимитров.

"Тази награда обаче означава много, тъй като, откакто Вие сте кмет, никога не ни е отказано да проведем колективно трудово договаряне. А това показва не само отношение. В условия на липса   на държавен бюджет ние направихме един общински колективен договор в сектор образование, който може да послужи за пример на всички общини", каза още г-н Хаджидимитров преди да връчи грамотатата на Тодор Попов.