Събития

назад

И Гърция прояви интерес към "Градините на света"

251

И Гърция прояви интерес към "Градините на света"

 

Много се радвам, че нашите приятели от съседна Гърция са ни на гости, защото всички ние в Пазарджик, пък и в България, харесваме Гърция. И много съм щастлив да можем да ги поканим в този наш проект, който сме кръстили условно "Градини на света". Така кметът на Пазарджик посрещна посланика на Република Гърция н. пр. Алексиос Мариос Либеропулос , чиято визита бе с цел да се запознае на място с проекта и неговата реализация.

Тодор Попов презентира идеята, проектната готовност и етапа на реализация, подчертавайки посланието за мир, с което е натоварен замисълът.  "Искаме да покажем, че на едно място могат да се съберат всички държави. За нас е много важно да получим подкрепа от съседните ни страни. Кътовете на всяка държава ще бъдат обозначени със съответните флагове, а и с QR кодове, презентиращи особеностите. Там ще реализираме и много активности, включително и обвързани с празниците на съответните държави. Това сближава хората, прави културата по-достъпна. Досега над 20 държави са ни подкрепили, включително и такива отдалечени като Австралия, Бахамите, Ангола, Аржентина. Тази градина ще бъде интересна и в чисто научен и образователен аспект," поясни кметът на Пазарджик.

От своя страна н.пр. Алексиос Мариос Либеропулос благодари за топлия прием. "Този проект е много красив, а ще има и образователна функция, доколкото разбирам, същевременно ще носи послание като символ на мира. Всичко това е много важно и се надявам  скоро да се реализира. Надявам се, че ще мога да ви помогна и скоро ще дам отговор," сподели пред домакините посланикът на Гърция, на когото Тодор Попов подари символа на Градините - позлатени житни класове и бутилка вино от региона.