ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА „АРТ ИДЕЯ – АРТ АЛЕЯ”

назад

ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА

„АРТ ИДЕЯ – АРТ АЛЕЯ”

ПАЗАРДЖИК

28 май – 03 юни 2016

 

Фестивал на изкуствата Арт идея – арт алея

ФЕСТИВАЛЪТ НА ИЗКУСТВАТА

„АРТ ИДЕЯ – АРТ АЛЕЯ”

ИЗНЕНАДА С НОВИ И СЪВРЕМЕННИ ФОРМИ НА ИЗКУСТВО

Приключи третото издание на Фестивал на изкуствата „Арт идея – арт алея”, организиран от Община Пазарджик.

 

Десетдневният фестивал, съпътстващ Празника на Пазарджик привлече с разнообразната си програма зрители и участници от различни възрасти, от страната и чужбина.

Тази година за децата предложихме много занимания, които ги направиха преки участници и творци. Благодарение на тях, Пазарджик се сдоби и с първата си цветна арт алея, която предизвиква усмивките на всички, преминаващи край нея.

Представихме различни форми на театър, които имат свой съвременен отзвук в международен план. Пример за това са документалния театър „Реплика”, които гостуваха с награденото представление „Ние сме боклуците от Източна Европа”,както и „Хубава си, мила моя”.

Танцовия театър бе застъпен с две представления на независим театър АТОМ, които се играха в артистичните пространства на Лапидариум (РИМ) и Синагогата – „Карнем” и „Метаморфоза”. Бихме искали да отбележим, че пространствата, в които разполагаме изкуството също са от важно значение. Трансформираме средата и я представяме в нов вид, което също е част от изкуството, до което искаме да доближим публиката.

Галериите предложиха популярни изложби и творци като „Комикс лаборатория” в галерия ‘Роувър” и представяне на творчеството на Юлиан Табаков – сценограф, режисьор и художник, в галерия „Артфорум”.

Фотографията традиционно беше застъпена широко. Открояваха се изложенията Най-доброто от „10 години Фотосалон Варна”, романтичен поглед към Салерно в „...a Salerno con amore” на Вили Тодорова, провокативният кураторски проект „Животни” на Ани Стойкова. Голям интерес предизвика и уъркшопът по фотография в МастерАрт, който продължи над 3 часа.

Фолклорът отново привлече широка публика, освен като зрители и като участници в масовото разучаване на фолклорни хора.

Стилово разнообразие предложи и музикалната сцена, в която видяхме концерти на хип хоп изпълнители (ICE CREAM), рок (SEVI и Хибрид) и трип хоп суинг (Миленита). 

Безспорно едно от най-атрактивните като резултат събития е заснемането на Пазарджик с хексакоптери. Визуалната демонстрация при заснемането на шествието на 24 май, предизвика възторга на пазарджиклии.

Радостни сме да отбележим, че в тези 10 дни, Пазарджик бе празник на изкуството, в който все повече хора имат желание да участват.

Благодарим от сърце на всички участници, на публиката, на аниматорите и доброволците, и не на последно място на медиите, които бяха наши партньори в отразяване на събитията.

Очакваме нови идеи, които ще реализираме заедно в четвъртото издание на фестивала на изкуствата „Арт идея арт алея”.

 

Видеото е заснето с хексакоптери в рамките на Фестивал на изкуствата "Арт Идея - Арт Алея" Пазарджик, май 2014 и е безспорно едно от най-атрактивните събития.

 

Община Пазарджик реализира за трета година Фестивал на изкуствата „Арт идея – арт алея”

Богата програма с нови, любопитни и със значим отзвук събития изненадва общността в Пазарджик

Община Пазарджик ще зарадва гостите и жителите на Пазарджик с десетдневния празник на изкуствата „Арт идея – арт алея” в дните от 15 – 24 май 2014 г. Фестивалът предлага разнообразна програма, в която с включени традиционни и съвременни изкуства, фотографски изложби, ателиета, уъркшопове, творчески забавления за деца, концерти – съвременна и класическа музика, театрални постановки, танцови изпълнения и други изненади.

В своята концепция Фестивалът на изкуствата от самото си начало има за цел да въвлече публиката освен като ползвател и като пряк участник в създаването на изкуство. Тази година Община Пазарджик е горда да съобщи, че жители на града, бизнеса и творческите организации предлагат нови, любопитни и значими събития, които превръщат месец май в най-креативния месец от годината. Фестивалът се финансира от Община Пазарджик.

 

Очаквайте:

  • Участие на нашумелите изпълнители ICE CREAM, Миленита и Жана Бергендорф;
  • Театралния спектакъл на театър Реплика – „Ние сме боклуците на Източна Европа” с номинация на Фондация „Стоян Камбарев”;
  • Детски ателиета и работилници – Приказки по телефона, Моят град, моето детство, Играта на играчките, Деца рисуват театър, Да направя сам играчка, Да бъда актьор;
  • Детска шекспирова театрална школа „Петровден”;
  • Визуални комуникации с хексакоптери;
  • Музикален аудиовизуален пърформанс E.U.E.R.P.I.;
  • Лампите на Никола Табаков;
  • И много др.

 

Фестивалът се финансира изцяло от Община Пазарджик.

 

Фен страница във Facebook: Фестивал-на-изкуствата-АРТ-ИДЕЯ-АРТ-АЛЕЯ-Пазарджик

Програма: https://docs.google.com/document/d/1V9fdcVg-yvIpOT7n-0xq5TQJNau9WYbW3InUXPifOEg/edit?pli=1

 Радиоспот: В прикачените файлове

  

Контакти:
Община Пазарджик
Фестивал на изкуствата „Арт идея – арт алея”
Лице за контакт: Диляна Матакиева
Телефон: 0887202203
Е-mail: [email protected]

 


 

17-26 май 2013г.